Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Ce să NU faci dacă vrei să ai un somn odihnitor
- 25/02/2022
- Postat de către: Georgiana Nelepcu
- Categorie: Tips&Tricks
Deși poate nu ți se pare, somnul este o parte esențială a unui stil de viață sănătos și de succes, atât pe plan profesional, cât și personal. Chiar dacă elemente precum nutriția sănătoasă și de calitate, mișcarea sau consumul adecvat de lichide pot părea să aibă un impact mai mare asupra stilului de viață, adevărul este că somnul suficient și de bună calitate are un impact major asupra sănătății și productivității noastre.
Cu toate provocările vieții de zi cu zi, poate părea o idee bună să pierdem o oră sau două de somn pentru a finaliza un proiect, o temă sau un serial nou. Însă lipsa constantă de somn ne poate afecta atât starea de spirit, cât și productivitatea, creativitatea sau chiar starea de sănătate.
Nevoia de somn cantitativă a fiecăruia dintre noi poate fi diferită, însă regula generală este că un adult are nevoie de 7-9 ore de somn, un adolescent de 8-10 ore, iar copii sub 14 ani între 9 și 13 ore de somn. Deși poate crezi că tu te descurci de minune cu 5-6 ore de somn, este foarte posibil ca, dacă vei crește acest interval, să descoperi că ai o stare generală mai bună, te concentrezi mai ușor și ai mai multă energie.
Photo by Horology Hands on Unsplash
Însă, ce se întâmplă atunci când dormi suficient, însă tot te trezești obosit? Poate calitatea somnului tău nu este cea mai bună. Iată care sunt cele mai frecvente greșeli pe care (poate) le faci:
- Stai pe telefon/te uiți la televizor în pat.
Regula de aur este să eviți ecranele care emană lumină albastră (electronice) cu cel puțin una – două ore înainte de culcare. Aici includem telefon, tabletă, laptop și televizor.
Lumina albastră mimează destul de bine lumina rece emisă de soare. Din acest motiv, creierul considera că încă este zi, deci nu este momentul să meargă la culcare încă. Desigur că dispozitive noi au filtre care modifică lumina emisă de acestea, însă tipul luminii nu este singura problemă. Toate informațiile pe care le primim în flux rapid ne țin creierul antrenat și în imposibilitate să se deconecteze pentru a se pregăti de culcare.
Ce să faci în schimb? Fă o baie caldă (nu prea fierbinte), citește o carte, meditează. Sau alege orice activitate cu un ritm lent și relaxant.
Photo by Tim Durgan on Unsplash
- Îți este foame / sete
Te așezi în pat să adormi, însă te răsucești de pe o parte pe alta pentru că îți este foame/sete/trebuie să mergi la baie / ai mâncat prea mult etc. Sună cunoscut?
Ce să faci în schimb? Aici desigur că depinde de tine și de obiceiurile tale, însă dacă ți se întâmplă constant, încearcă sa fii mai atent cu programul meselor. Mănâncă regulat în timpul zilei și ceva destul de ușor la cină, cu 2-3 ore înainte de culcare. Astfel organismul tău va fi finalizat digestia și va fi pregătit pentru somn. În ceea ce privește consumul de apă, asigură-te că te hidratezi corespunzător toată ziua și nu exagera înainte de culcare, dacă nu poți să adormi din acest motiv.
- Ambientul din cameră nu e potrivit pentru somn
Pentru un somn de calitate, este important ca și mediul să fie potrivit. Dacă este prea cald sau prea rece, prea mult zgomot sau prea multă lumină, este foarte probabil ca și calitatea somnului să fie afectată.
Ce să faci în schimb? Înainte de culcare, încearcă să reduci intensitatea luminii din camera în care stai și, dacă este posibil, schimbă tonalitatea cu una mai caldă, potrivită pentru relaxare și somn. În timpul somnului, ideal ar fi să fie întuneric complet. Dacă este inconfortabil, poți încerca să utilizezi o lumină de veghe.
Asigură-te că temperatura din cameră este potrivită pentru tine – în general, se recomandă să fie aproximativ 21-22 de grade Celsius în camera în care dormim. Încearcă mai multe variante și vezi care ți se potrivește cel mai bine.
Un somn odihnitor presupune și lipsa zgomotelor care îți pot influența ritmul somnului sau te pot trezi. Dacă îți este greu să te obișnuiești cu liniștea totală sau dacă se aud zgomote, încearcă să folosești un zgomot de fundal, la un nivel scăzut – un playlist special făcut pentru somn sau sunete albe.
- Poziția de somn nu este una confortabilă
Salteaua, perna și poziția în care dormi sunt și ele importante pentru calitatea somnului pe care îl ai. O pernă prea înaltă, o saltea prea fermă sau dormitul într-o poziție neobișnuită îți pot crea dificultăți în a adormi sau un somn agitat.
Ce sa faci în schimb? Alege salteaua potrivită pentru tine, în primul rând. Testează mai multe opțiuni și returnează ce ți se pare că nu te ajută. Dacă nu ai această opțiune, alege un topper care se utilizează peste saltea și o face mai comodă.
Apoi, alege perna potrivită stilului tău de somn. Încearcă să dormi câteva nopți și fără pernă și fii atent la felul în care te trezești. Experimentează până identifici varianta potrivită pentru tine (la mine a durat cam un an, deci nu te descuraja :D)
Photo by Lux Graves on Unsplash
Ultimul aspect la care mai poți lucra este poziția în care adormi. Desigur că probabil în timpul somnului o vei schimba, însă observă ce te ajută cel mai bine să adormi – pe spate, pe față sau pe una dintre părți. Desigur că dacă ai anumite probleme de sănătate, ar fi indicat să te consulți cu medicul tău pentru a alege cea mai bună variantă pentru tine.
- Te stresezi
Te așezi în pat să adormi. Totul este pregătit, este răcoare, întuneric și liniște. Aștepți să adormi, însă parcă durează prea mult. Mai aștepți, dar începi să îți aduci aminte tot ce ai uitat că ai de făcut pentru mâine. Mai stai puțin și verifici ceasul. E deja ora 2 și ție tot nu îți este somn. Well, dacă tot nu adormi, mai iei puțin telefonul să scrollezi pe social media și poate ți se va face somn. Te uiți iar la ceas și este deja ora 4, așa că, natural, începi să te stresezi că este deja târziu și nu vei reuși să mai adormi până dimineață.
Ce să faci în schimb? Dacă totul este pregătit, dar nu reușești să adormi, poți încerca niște exerciții de respirație. Există clasicul 5-5-5 (inspiri 5 secunde, reții aerul 5 secunde și apoi expiri timp de 5 secunde) sau variațiuni. O altă variantă este să meditezi (ghidat sau singur, dacă ai experiență). Dacă ai diverse griji sau idei legate de a doua zi, încearcă să ai lângă pat un pix și ceva pe care să le notezi, astfel încât să poți adormi liniștit că nu vei uita ceva important. Orice ai alege să faci, încearcă să nu deschizi telefonul sau televizorul pentru că toată pregătirea pentru somn va fi în zadar și cel mai probabil vei adormi mai greu.
Acestea erau cele mai importante greșeli pe care le făceam eu (pe unele încă le mai fac uneori, recunosc) și soluțiile pe care le-am găsit. Aștept să-mi scrieți în comentarii trucurile voastre pentru un somn de calitate!
Somn odihnitor și de calitate să aveți!
Georgiana
Vrei să ne lași un comentariu ? Anulează răspunsul
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.