Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Blog
5 obiceiuri de succes pentru rutina de dimineață
- 10/02/2022
- Postat de către: Georgiana Nelepcu
- Categorie: Tips&Tricks
Este dimineață și îți sună alarma de la telefon. După 30 de secunde de gândire, apeși butonul de snooze și te întorci pe partea cealaltă. Peste 10 minute, aceeași alarmă cu același rezultat. În fond, ce rău pot sa facă 20 de minute în plus de somn? Peste alte 5 minute, auzi alarma din nou și verifici ceasul – a trecut o ora de când ar fi trebuit să te trezești. Așa că sari repede din pat, te îmbraci cu ce îți pică în mână, te speli pe dinți și ieși alergând pe ușă. Sună cunoscut?
Sunt sigură ca da, pentru că ni s-a întâmplat tuturor asta cel puțin o dată. Din păcate, unora dintre noi ni se întâmplă în fiecare dimineață. Ei bine, din experiența mea am adunat câteva tips&tricks care mă ajută să nu mai urăsc acel moment când aud alarma dimineață – sau să îl urăsc mai puțin ☺
- Orice zi de succes începe în seara de dinainte
Exact, dacă vrei să ai succes, trebuie să ai un plan bine stabilit. Pentru asta, încearcă să pregătești de seara cât mai multe din lucrurile de care ai nevoie dimineață.
De exemplu, îți poți alege și pregăti hainele cu care trebuie să te îmbraci a doua zi. În plus, îți poți verifica și geanta/ghiozdanul/servieta și să te asiguri ca ai tot ce îți trebuie pentru a doua zi. Dacă obișnuiești să iei micul-dejun – și ar fi indicat să o faci – poți pregăti de seara tot ce vei avea nevoie pentru a pregăti un mic dejun gustos si sănătos.
Daca te frământa diverse griji legate de ziua următoare, poți încerca sa îți faci o lista cu lucrurile pe care le ai de făcut – așa vei putea dormi mai liniștit, știind ca nu exista riscul sa uiți ceva important.
De asemenea, este important să mergi la culcare destul de devreme, să eviți ecranele cu cel puțin o oră înainte să adormi și să ai o activitate care să te pregătească pentru un somn liniștit – o baie caldă (nu prea fierbinte), o carte relaxantă sau o sesiune de meditație ghidată pentru somn. Dacă în fiecare seară stai până la 3 dimineața și urmărești seriale, nu te ajută nicio rutina din lume ☺.
- Aruncă-ți telefonul pe geam
Glumesc. Deși, dacă ai putea, nu ar fi deloc o idee rea. Ideea este să îți lași seara telefonul cât mai departe de tine este posibil, lucru care te poate ajuta din mai multe puncte de vedere:
- Nu mai ești tentat să îl folosești înainte de culcare – vezi punctul 1 – și astfel să îți afecteze calitatea somnului din timpul nopții
- In timpul somnului, nu riști să te trezești din cauza notificărilor. Daca totuși este suficient de aproape încât să îl auzi, obligatoriu trece-l pe modul silențios înainte de culcare.
- Nu îl lăsa suficient de aproape de tine încât să poți ajunge să închizi alarma. Fie îl lași într-un loc de unde să îl poți auzi, dar să fie necesar să te ridici efectiv din pat ca să ajungi la el, fie pur si simplu îl înlocuiești cu un ceas tradițional cu alarma.
- Nu lua telefonul in mana imediat ce a sunat alarma. Poate crezi că te ajută să te trezești, dar nu e indicat să scrollezi prin știri sau social media de la prima oră. În plus, e posibil să pierzi mai mult timp decât crezi, fără să îți dai seama.
- Aer, lumina și apa
În cazul în care nu știai, starea de somn și starea de veghe sunt guvernate de ritmul circadian al organismului nostru. Acesta ne indica momentele când ar trebui sa mergem la culcare și când ar trebui sa ne trezim.
Desigur ca, în societatea modernă, am fost nevoiți să „păcălim” acest sistem natural deoarece nu este realist să ne culcam la apusul soarelui și să ne trezim la răsărit. Așa ca apelăm la lumina artificiala pentru a avea activități seara sau la cafea pentru a ne trezi dimineața.
Cu toate acestea, ritmul nostru biologic există în continuare și ne poate ajuta să avem dimineți mai ușoare. Ce putem face pentru a-l ajuta? Aer, lumină și apă.
Dacă soarele a răsărit deja atunci când te-ai trezit, trage draperiile și lasă lumina să intre în cameră. Profită și deschide și geamurile pentru câteva minute (în funcție de temperatura de afară) și ia câteva guri de aer curat pentru a te înviora. Poți să îți iei acest timp pentru a te gândi la ziua nouă care începe, cu entuziasm și energie.
După ce organismul tău a primit semnalul de a se trezi, folosește apa – fă un duș rapid sau spală-te pe față și bea un pahar cu apă.
- Mișcare
Chiar dacă nu ești un împătimit al sportului sau poate că îți place să îți faci antrenamentele seara, încearcă să faci câteva mișcări de stretching dimineața sau un scurt antrenament cardio – întinderile te pot ajuta dacă simți durere sau disconfort după somn, iar cardio îți pune sângele în mișcare și te pregătește pentru o nouă zi.
Daca nu ai idee ce ar trebui să faci, există tot felul de videouri pe Youtube sau aplicații gratuite pe telefon cu modele de antrenamente. Nu trebuie sa fie lungi sau obositoare, și 5 sau 10 minute vor face o diferență în felul în care te vei simți pentru întreaga zi!
- Micul dejun
Legat de micul dejun există discuții și dezbateri dintotdeauna. Pentru unele persoane este foarte important, pentru altele mai puțin.
Eu nu am mâncat mic-dejun ani de zile și obișnuiam să beau doar o cafea. Am început treptat să încep să mănânc câte ceva dimineața – nimic foarte consistent – atunci când mi-am dat seama că ajunsesem să beau destul de multă cafea și tot mă simțeam fără energie. Așa că am început treptat și acum mănânc în fiecare dimineață – pe mine mă ajută să am mai multă energie în prima parte a zilei și să pot aștepta liniștită prânzul ☺.
Recomandarea mea ar fi să încerci și să vezi dacă te ajută și cum te simți dacă mănânci vs dacă nu mănânci dimineața. Doar așa îți poți da seama care e varianta cea mai bună pentru tine.
Sper să pui în aplicare măcar câteva dintre aceste sfaturi și aștept să îmi spui dacă te-au ajutat ☺
Dimineți și zile de succes să avem!
Cu drag,
Georgiana
Vrei să ne lași un comentariu ? Anulează răspunsul
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.