Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
5 metode de amenajare ale spațiului de studiu
- 21/08/2021
- Postat de către: Georgiana Nelepcu
- Categorie: Tips&Tricks
Hello,
Cât de curând urmează să ne întoarcem cu toții la școală sau la birou. Perioada de concedii și vacanțe a fost minunată, frumoasă, dar ca orice lucru minunat, a trecut 🙂 Sper că suntem cu toții cu bateriile încărcate și gata să trecem la treabă!
Indiferent că vom începe anul școlar din fața calculatorului sau din bănci, și indiferent dacă părinții merg la birou sau lucrează de acasă, cu toții putem fi mai productivi dacă acordăm puțină atenție spațiului în care lucrăm sau studiem.
- Spațiu dedicat pentru studiu
Ideal ar fi ca fiecare membru al familiei să aibă un spațiu dedicat în care să își desfășoare activitatea (fie că sunt ore online, teme sau serviciu). Dacă nu este posibil să fie o cameră separată, acest spațiu se poate amenaja într-o parte a dormitorului, un pod, o mansardă etc. În afară de faptul că ajută la organizare și la ordine (eseul la engleză nu mai ajunge printre raportările trimestriale ale mamei etc), asocierea mentală dintre un anumit spațiu și un anumit tip de activitate este dovedit că ne ajută la concentrare și productivitate. Astfel, locul unde îmi fac temele va fi folosit doar pentru activități legate de studiu, așa cum patul este folosit pentru somn, canapeaua pentru relaxare și bucătăria pentru masă.
Amplasarea acestui spațiu ar trebui sa fie făcută într-o zonă cu un trafic limitat, dar nu izolat complet de restul casei, astfel încât să se poată comunica, dacă este nevoie, fără nevoia de deplasare.
- Dotările necesare
Desigur, cele mai importante dotări sunt scaunul de birou și biroul, plus un dulap / bibliotecă / comodă pentru documente și alte materiale necesare.
La alegerea biroului și a scaunului este importantă urmărirea unei poziții corecte, indiferent de vârstă. Astfel, acestea trebuie să fie reglabile, astfel încât să se poate adapta conformației corporale ale persoanei care le folosește.
Având în vedere numărul din ce în ce mai mare de ore pe care le petrecem cu toții în fața calculatorului, recomandarea mea este să investiți destul timp și resurse pentru a face alegerea cea mai bună pentru fiecare membru al familiei.
Consecințele unei poziții deficitare la birou variază de la dureri articulare, dureri de spate, amorțeală și rigiditate, până la afectarea vederii, migrene sau modificări de ax ale coloanei vertebrale.
- Sursele de lumină
În variantă ideală, toate activitățile legate de lucru / studiu ar trebui să se desfășoare în prezența iluminatului natural, cel mai potrivit pentru o productivitate optimă.
Photo by Mikey Harris on Unsplash
Atunci când acest lucru nu este posibil datorită momentului din zi sau amplasării biroului, recomandarea este să înlocuim prezența luminii naturale cu surse de lumină apropiate ca intensitate și nuanță. În acest sens, recomandarea este sa utilizăm atât surse de lumină în cameră, cât și pe birou sau pe suprafața pe care lucrăm, iar tonul să fie unul neutru sau în zona de culoare rece (subton albastru).
Poate părea contraintuitiv, însă lumina caldă sau galbenă nu este recomandată pentru studiu sau lucru, datorită proprietăților de calmare pe care le are. Nu ne dorim să ne apuce somnul în mijlocul temelor sau al unei ședințe importante.
Însă, dacă același spațiu este utilizat atât pentru studiu, cât și pentru alte activități relaxante, ar putea fi o idee bună să investim într-un sistem de iluminat reglabil, atât pentru intensitatea luminii, cât și pentru nuanța acesteia.
*Mențiune importantă pentru cei care lucrează preponderent în fața calculatorului – luați în considerare fie ochelari special de protecție pentru lumina albastră, fie un filtru special care se poate aplica direct pe monitor. Și nu uitați să luați pauze periodice pentru odihnirea privirii.
- Spațiul de depozitare
Lângă, sub sau în imediata apropiere a spațiului de lucru efectiv este important să avem un spațiu de depozitare (comodă, dulap, bibliotecă etc), în funcție de necesități și de spațiul disponibil. Un sistem de depozitare bine construit ne economisește foarte mult timp și energie, deci cu siguranță merită atenția noastră.
Photo by Vladimir Mokry on Unsplash
Un loc de depozitare corespunzător ajută la păstrarea tuturor materialelor necesare la îndemână, organizate și fără a fi la vedere. Ideal ar fi ca fiecare obiect pe care îl folosim să aibă un loc dedicat pentru păstrare, astfel încât să fie ușor de găsit și apoi de depozitat după folosire. Inclusiv în dulapuri și sertare puteți folosi sistem modulare de depozitare, în special pentru obiecte mici (instrumente de scris, post its, materiale pentru lucru manual etc).
Pentru dosare, lucrări, caiete, etc, puteți folosi tăvițe sau cutii pentru documente, eventual colorate diferit în funcție de domeniu / materie etc.
- Obiecte decorative
Desigur că nu putem încheia amenajarea spațiului fără a adăuga câteva elemente decorative care dau o notă personală spațiului în care petrecem o perioadă atât de lungă de timp.
Pentru copii, ideal ar fi să utilizăm obiectele lor preferate (poate au un sport preferat, un joc, personaje din filme sau desene animate, supereroi, amintiri din vacanțe etc). Astfel, le putem crește interesul pentru activitățile pe care le petrec la birou și ei se vor putea simți mai relaxați și mai productivi.
Însă același principiu se poate aplica și la adolescenți sau adulți. Dacă sunteți fani Donald the Duck sau Star Trek, go for it! Important este să vă creați un spațiu în care să vă simțiți relaxați și productivi. Și, ideal, să vă așezați în fiecare zi la birou cu zâmbetul pe buze. Dacă vă doriți o temă mai matură (sau să nu fiți nevoiți să le explicați tuturor colegilor cât de pasionați sunteți de Looney Tunes), puteți alege culori pastelate sau tonuri naturale, accente metalice, plante decorative, citate motivaționale.
Photo by Roberto Nickson on Unsplash
Pentru inspirație, Pinterest sau Instagram sunt cei mai buni prieteni ai decoratorilor amatori :). Dacă vă doriți să treceți și la următorul nivel, vă recomand să ne urmăriți în continuare pentru că pregătim un curs de design interior pentru începători, susținut tot de profesoara noastră de arte, Cilem. Stay tuned!
Spor la amenajări,
Georgiana
Surse:
https://www.romedic.ro/postura-corecta-la-birou-0P35441
http://blog.cmipb.ro/2020/10/27/care-este-cea-mai-potrivita-lumina-pentru-studiu/
https://www.luminam.ro/articole/ce-lumina-alegem-pentru-atelier-sau-birou/
Un comentariu
Vrei să ne lași un comentariu ? Anulează răspunsul
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
[…] găsi aici idei pentru amenajarea spațiului de studiu ale elevilor. Chiar dacă este primul an de școală […]