Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Stiluri de învățare
- 18/08/2021
- Postat de către: Georgiana Nelepcu
- Categorie: Tips&Tricks
Ce sunt stilurile de învățare?
Te-ai întrebat vreodată de ce unii elevi par să rețină mai ușor informațiile predate de profesor încă din timpul lecției, pe când alții par să uite complet subiectul discutat? Sau de ce unii din noi rețin imediat șiruri lungi de cifre, numere de telefon sau date, iar alții au probleme în a-și aminti vârsta? 🙂
Desigur că sunt implicați și factori precum nivelul de atenție, concentrarea sau conexiunile neuronale deja formate (reținem mai ușor informațiile pe care le putem asocia cu ceva familiar), însă se pare că o explicație posibilă pentru aceste diferențe în învățare ar putea fi și faptul că avem stiluri de învățare diferite.
Conceptul de “stil de învățare” a fost folosit pentru prima dată în anii ‘50, devenind destul de popular în sferele științifice începând cu anii ‘70. Deși a fost și criticat ca fiind ineficient de-a lungul timpului, există și numeroase dovezi care dovedesc creșterea ritmului și succesului învățării dacă alegem să utilizăm metode care ni se potrivesc pentru a reține informații noi.
Concret, stilul de învățare definește o serie de mecanisme și metode prin care o persoană receptează, asimilează și reține informații noi.
Ce stiluri de învățare există?
Există numeroase teorii și paradigme de clasificare ale stilurilor de învățare existente (peste 80), însă cea mai mare popularitate o are modelul VAK/VARK, propus de Walter Burke Babe și dezvoltat ulterior de Neil Fleming.
Modelul VAK discută despre trei moduri de învățare – vizual, auditiv și kinestezic, iar Neil Fleming adaugă și modalitatea bazată pe citire/scriere.
Sursă fotografie: https://lapaas.com/vak-learning-style/
Stil de învățare vizual:
- Urmărește și înțelege cu ușurință grafice, hărți, scheme
- Imaginație bogată, poate reprezenta cu ușurință în minte imagini și concepte complexe
- Pasionat de arte vizuale
- Se ajută de materiale vizuale pentru învățare sau recapitulare (scheme, grafice, subliniere)
- Preferă să ia notițe în timpul lecției
- Urmărește ușor instrucțiuni vizuale
- Poate fi distras ușor de stimuli vizuali
Stil de învățare auditiv:
- Urmărește ușor instrucțiuni verbale
- Reține informații prin ascultare (și repetare verbală)
- Preferă prezentările orale
- Verbalizează cu ușurință informațiile
- Este atent la ritm, accent și tonalitate
- Poate fi distras de stimuli auditivi
Stil de învățare kinestezic:
- Preferă învățarea asociată cu mișcarea fizică
- Reține mai ușor informații asociate cu gesturi sau activități practice
- Sunt foarte buni la activități fizice și au o coordonare bună
- Sunt în mișcare permanent, gesticulează mult
- Pot reține informații mai ușor dacă desenează sau mâzgâlesc ceva
- Pot deveni neliniștiți și agitați dacă sunt nevoiți să stea nemișcați mult timp
Stil de învățare bazat pe citire/scriere:
- Este asociat cu o capacitate de analiză/sinteză peste medie
- Preferă instrucțiuni și informații scrise
- Ia multe notițe, face liste, scrie prezentări
- Pot citi cu ușurință texte lungi și extrage ideile esențiale
Ce stil de învățare am eu?
Ce este important de stabilit este că pot exista diferențe între ce preferințe am eu și stilul de învățare pe care îl am. De exemplu, eu prefer învățarea vizuală, însă dacă stilul meu de învățare este auditiv, atunci cele mai bune rezultate le voi avea dacă voi transforma materialul pe care îl am de reținut într-un material auditiv.
Bun, dar cum îmi dau seama care este stilul meu de învățare? Personal, am descoperit asta printr-o întâmplare – mi-am dat seama într-o zi că aveam nevoie să rețin un număr de telefon pentru o durată scurtă de timp și, din reflex, l-am citit cu voce tare, pentru ca mai apoi sa îl formez. A fost momentul meu de “Aha!”. Mi-am dat seama că făceam asta frecvent, atunci când aveam nevoie să rețin ceva, preferam să-l citesc cu voce tare. Ulterior am realizat că acesta este și motivul pentru care învăț repede (uneori fără să vreau) versurile melodiilor mele preferate. Și da, le și cânt tot timpul și nu, nu am voce 🙂
Dacă nu ai avut genul acesta de moment până acum, îți recomand să folosești un test online, care te poate orienta în direcția potrivită. Îți las mai jos câteva resurse, dacă te ajută:
http://www.apizal.ro/DepartmentFileHandler/0/0/chestionar-referitor-la-stilurile-de-nvatare-387.pdf
https://www.examenultau.ro/blog/da-acest-test-pentru-a-afla-ce-stil-de-invatare-ai/
https://vark-learn.com/chestionarul-vack/
Sau în limba engleză:
https://vark-learn.com/the-vark-questionnaire/
http://www.educationplanner.org/students/self-assessments/learning-styles-quiz.shtml
https://www.verywellmind.com/vark-learning-styles-2795156
Este posibil ca în urma analizei sau testelor, să descoperi că ți se potrivesc mai multe stiluri de învățare. Este perfect în regulă, ba chiar este o situație comună. Majoritatea dintre noi utilizează mai multe stiluri de învățare, în funcție de situație (stilul acesta se numește Tipul VARK 1) sau au nevoie de informații din toate tipurile pentru a putea înțelege sau învăța o informație nouă (Tipul VARK 2).
Indiferent de stilul tău de învățare, ai putea să încerci să îți transformi informația pe care o ai de reținut în tipul de informație care te-ar ajuta cel mai mult și să vezi dacă te ajută! La mine a funcționat și sunt curioasă dacă se aplică și altora :).
Cursurile pe care le-am creat împreună cu profesorii AltED sunt gândite astfel încât să acopere toate aceste stiluri de învățat (avem cursuri video, demonstrații practice, hărți și grafice, precum și suporturi de studii pe care le poți descărca). Fă-ți acum un cont de test aici și lasă-ne feedback-ul tău!
Spor la învățat,
Georgiana
Surse:
https://engage-education.com/#!
Vrei să ne lași un comentariu ? Anulează răspunsul
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.